En del av Sevrda Svrdsjbygden

Globala nyheter

Linghed - Beviljat bidrag till multisportarena

2022-12-09 kl 16:25
Allmänna arvsfonden beslutade den 7 december att stödja den planerade multiarenan i Linghed.
Så här skriver de;
”Grattis Linghed!!!
Idag beviljade Arvsfondsdelegationen er förening ett lokal- och anläggningsstöd på 4 144 000 kr inkl moms ur Allmänna arvsfonden.
Så här har vi sammanfattat ert projekt:
” Projektet syftar till att skapa en yta för idrott och rörelse i Linghed som kan nyttjas fritt av barn och ungdomar. Betydande del av året kommer ytan att vara konstfrusen is och öppen för skridskoåkning och framför allt bandyspel som är den största aktiviteten i byn. Övrig tid kommer att ytan ha en konstgräsmatta för bollekar, fotboll, innebandy, basket eller andra aktiviteter. Multiplanen ska förses med tak och solceller för en långsiktig hållbar och kostnadseffektiv drift.””
Vi fick lite mindre pengar än vi sökt men vi tänker att med hårt jobb kommer vi kunna lösa det!
Tänk att ni kan vi få en multiarena på plats!
Mycket jobb kvarstår men detta va första målet och såklart det största.
Vi ska såklart sätta oss o lägga en plan och återkommer med mer information och vad byn behöver hjälpas åt med- Tillsammans!
Vill/kan du redan nu bidra med nåt, tveka inte att höra av dig till FIL!

Svärdsjö - Gropens utveckling på video

2022-12-09 kl 11:36

Titta på videon för att följa aktivitetsparken Gropens utveckling på HEA i Borgärdet.

Gropen

Svärdsjö - Italiensk delikatessaffär öppnar i Borgärdet i slutet av oktober

2022-08-29 kl 09:14

”Från slutet av oktober kommer Helena och sonen Luca, 21, att finnas i den 110 kvm stora butiken och erbjuda noggrant utvalda produkter, direktimporterade från Italien. Helena beskriver produkterna som gedigna hantverk gjorda av producenter som är stolta över sina produkter.

– Jag provsmakar allt och besöker varje producent personligen på plats. Jag vill se hur det ser ut, hur man jobbar och vem det är som producerat, säger Helena Öman.

Utbudet kommer att bestå utav olika ostar, oliver, salami, balsamvinäger, tomatsås, inläggningar, kakor och pasta i olika former och smaker. Även en stor glutenfri avdelning kommer att finnas. Helena och Luca kommer också att ge rekommendationer kring viner och hur produkterna kan kombineras.

– Här ska kunden inte bara gå runt och stå vid en hylla och fundera: törs jag smaka det här? Kommer jag att tycka om det? Alla kommer att få provsmaka produkten innan så de vet precis vad det är de köper, berättar Helena.”

Hela artikeln kan läsas i Dala Demokraten

Svärdsjö - Landsbygdsdebatten på Hedenborg

2022-08-27 kl 06:27

Landsbygden behöver fler bostäder. Det är partierna i Falun överens om. Men åsikterna går isär om var de ska byggas.

Och byskolornas framtid verkar inte vara avgjord.

För lite diskussion om trafiksäkerheten för cyklister i Svärdsjöområdet, tyckte Elisabet Wennström och Sten Erik Malmqvist om landsbygdsdebatten.

Utdrag ur debatten kan läsas på Falu – Kuriren.

Svärdsjö - Inbjudan till politikerdialog i Svärdsjöbygden

2022-08-15 kl 05:53

Inbjudan till politikerdialog i Svärdsjöbygden

Traditionen fortsätter i Svärdsjöbygden med politikerträffar, detta år genomförs den av Svärdsjöbygdens Utvecklingsråd*. Torsdagen den 25 augusti inbjuds ni till politikerdialog med ledande politiker för alla partier i Falu kommun.

Dialogen kommer att hållas på Hedenborg i Svärdsjö kl. 18.30 och ledas av två moderatorer. Efter genomförd dialog bjuds alla deltagare på kaffe för att kunna fortsätta en mer informell dialog om aktuella hjärtefrågor.

Vi hoppas att en representant för ditt parti har möjlighet att delta. För vår planering önskar vi att ni meddelar om ni kan delta eller inte senast 10 augusti.

Varmt välkommen till Svärdsjöbygden!

hälsar,

Svärdsjöbygdens Utvecklingsråd

* samverkan mellan Framtid i Linghed, Lumshedens Intresseförening, Svartnäs Intresseförening, Svärdsjö Intresseförening, Tofta bygdeförening och Vintjärns Intresseförening.

Svärdsjö - Ny mötesplats byggs i Svärdsjö

2022-07-01 kl 09:25

I slutet av september planeras den nya aktivitetsparken, en skejtpark, att öppna i Gropen i Svärdsjö. Tanken är att platsen ska bli något för alla i trakten.

– Vi vill att flera olika föreningar ska engagera sig och kunna nyttja platsen, säger Maria Andersson, aktiv i arbetsgruppen Gropen från Svärdsjö Intresseförening.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

Svärdsjö - Skadegörelse på Gruvbacken

2022-06-16 kl 06:34

Ett sönderslaget och delvis uppeldat bord, trasiga glasflaskor burkar och skräp – det var vad som mötte besökare vid Gruvbacken i Svärdsjö efter förra fredagen (10 juni 2022).

Och Leif Källman från Svärdsjö intresseförening säger att de inte tänker städa upp.

– Det här är uppenbar skadegörelse, och det får de faktiskt ta rätt på själva.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Svärdsjö - Skadegörelse på Gruvbacken

2022-06-16 kl 06:34

Ett sönderslaget och delvis uppeldat bord, trasiga glasflaskor burkar och skräp – det var vad som mötte besökare vid Gruvbacken i Svärdsjö efter förra fredagen (10 juni 2022).

Och Leif Källman från Svärdsjö intresseförening säger att de inte tänker städa upp.

– Det här är uppenbar skadegörelse, och det får de faktiskt ta rätt på själva.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Svärdsjö - Aktivitetspark Gropen på HEA har beviljats bidrag

2022-06-06 kl 08:49

Svärdsjö Intresseförening har beviljats bidrag från Allmänna Arvsfonden och Falu kommuns VM-fond för att bygga aktivitetsparken Gropen.

Se artikel i Dala Demokraten

Linghed - Bidrag sökes för multisportarena i Linghed

2022-05-05 kl 21:50
Datorritad bild över skolgården med multisportarenan.En liten projektgrupp från Intresseföreningen och Lingheds IF söker medel från bla allmänna arvsfonden och RF för att få bifogat projekt i hamn. Det mesta är klart med offerter, marken osv.
Arvsfonden kan ge 70% av total kostnaden men vill att vi visar att vi kan få in resterande medel också.
Därför letar vi sponsorer som skulle vilja bidra till detta något unika projekt i Linghed!
Stort som smått!
För byn och omkringliggande byars unga, gamla, funktionshindrade!
Hör av er, dela gärna, tipsa eller hjälp till!
Visst vore det väl coolt och ett lyft för byn!
Kontakta gärna Jessica Johansen om ni önskar sponsra! 070-5976008 eller framtidlinghed@gmail.com
Framsida på ansökan om medel för att bygga en självförsörjande konstfrusen och miljövänlig multiarena i LinghedFlygbildsmontage över arenan med solceller på taket och text om en självförsörjande arena Text om multisportarenan samt karta över kringliggande byggnader och anläggningar

Linghed - Tavelberget – Dalavind

2022-05-05 kl 20:59

Utdelning från Linghedsfonden 2021: En utdelning på 8000kr gjordes till Erksland för påfyllnad av ny sand.

Ett typexempel på vad pengar i Linghedsfonden kan gå till, passa på att fyll på t.ex. när någon fyller år.

Bankgiro: 413-2338

Svärdsjö - Falu kommun arbetar med att bilda ett naturreservat på Olars näs

2022-04-25 kl 05:38

Falu kommun  arbetar för närvarande med att bilda ett naturreservat på Olars näs. Den 16/5 planerar vi att hålla ett informationsmöte om reservatsbildningen och planer för området och vi hoppas samtidigt att vi kan få information om området från deltagarna.

Vänliga hälsningar
Åsa Säfström
Landskapsarkitekt

Svärdsjö - Meröppet på Svärdsjö bibliotek – alla dagar 06.00 – 21.00

2022-04-22 kl 16:22

Meröppet på Biblioteken i Falun

Nu har kommundelsbiblioteken i Svärdsjö, Bjursås och Vika börjat med Meröppet! Det betyder att du kan använda biblioteket även när personalen inte är på plats. Självklart kommer vi fortfarande att ha ditt bibliotek bemannat som tidigare, men med Meröppet kan du göra ditt besök när du vill. Du bestämmer!

Meröppet ger dig tillgång till biblioteket klockan 06:00 till 21:00 alla dagar i veckan. Enkelt och smidigt när det passar dig!

Kom in på ditt bibliotek så hjälper de dig att lägga till behörighet på det gröna Bibliotekskortet. Detta blir sedan din nyckel för att komma in på biblioteket under Meröppettid. Ta gärna med om du har ett grönt Bibliotekskort sedan tidigare, annars får du ett hos biblioteket, räkna med att det tar ca 15 minuter när du ska registrera dig.

 

Svärdsjö - Svärdsjöliften bjöd på blöt fest – sista helgen för säsongen

2022-04-04 kl 09:20

Sista helgen för säsongen, då tog Svärdsjöliften i ordentligt och grävde en tolv meter lång pool att åka över – för den som vågade.

Filip Alm och Kim Kajander tog chansen att bli riktigt blöta.

– Det är inte varmt i alla fall, säger Kim och skrattar.

Filip Alm och Kim Kajander spexar till det. Här i ett åk där de slapp hamna i vattnet.
Bild: Linda Mankefors

Bättre väder för en säsongsavslutning är svårt att få. Soligt, klar himmel, några plusgrader, snö i backen, tipspromenad, godisregn, vatten i poolen. Eller nästan i alla fall.
Text: Linda Mankefors

Hela artikeln kan läsas i Falu-Kuriren

Svärdsjö - Lokal satsning med hjärtat i fokus: “Ett konkret sätt att försöka rädda liv”

2022-04-03 kl 19:12

Nu investeras tid, kunskap och pengar i livräddande syften. Svärdsjö med nära omnejd får via detta totalt 14 hjärtstartare installerade i moderna värmeskåp. Därtill hålls utbildningar om hur hjärtstartarna används.
– Tidsaspekten är avgörande i dessa sammanhang och en hjärtstartare kan vara en viktig tillgång, säger Carina Sparring som är en av initiativtagarna till ett projekt som ansluter livets lag i händelse av kamp mot döden.

Hela artikeln kan läsas i Annonsbladet Falun

Svärdsjö - Intresseföreningens månadsbrev februari 2022

2022-02-16 kl 11:44

Svärdsjö Intresseförening – initiativtagare – drivande – stöttande!

Leif Källman har varit aktiv i Svärdsjö Intresseförenings styrelse i snart tio år och har bland annat ansvarat för föreningens ekonomi med den äran. Vi satte os ner och mindes en del av allt som hänt under åren som gått. Väldigt många har gjort fantastiska insatser så vi väljer att inte nämna några namn – ni vet vilka ni är!

Leif Källman och Satu Sundström, Svärdsjö Intresseförening

Hela månadsbrevet finns under den klickbara länken ovan.

Svärdsjö - Svärdsjöliften investerar

2022-01-17 kl 14:27

Kalle Hansols och Rebecca Elmqvist driver tillsammans Svärdsjöliften, som varit viktig för Kalle ända sedan barnsben.

Foto: Sonny Jonasson

”Den stora backens breda åkpalett tillhandahåller flertalet liftavstigningar efter behag, och här uppbådas bland annat även en skicrossbana.
Kalle avslöjar därtill en av årets stora nyheter, med betoning på själva omfångsaspekten.
– Den enskilt största efterfrågan, åtminstone från unga åkare på såväl skidor som snowboard, handlar om hopp och lek.
– Därför har vi längst ned i bortre backen, som öppnas lite längre fram under säsongen, byggt ett nytt hopp. Och det är ett riktigt stort hopp, utlovar Kalle Hansols.

Och tar i sällskap med Rebecca nya kliv med ny säsong, där Svärdsjöliftens anrika pister vårdas ömt och alltjämt sätter Hillersboda på den alpina kartan.” avslutar Sonny Jonasson

Sonny Jonassons hela artikel kan läsas i Annonsbladet Falun

Svärdsjö - Lasse Berghagen överraskade publiken på Hedenborg

2022-01-11 kl 08:03

Ingen visste i förväg om att den folkkära artisten skulle besöka lilla Svärdsjö. Det blev en bejublad överraskning när Lasse Berghagen plötsligt stod på scen och ledde den avslutande allsången.

Den sista föreställningen av Teddybjörnen Fredriksson och jakten på Silverhåven spelades på Hedenborg i Svärdsjö den 9 januari. På lördagen fick publiken en rejäl överraskning när självaste Lasse Berghagen besökte teatern.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

 

Svärdsjö - Leif vill se 20 nya vindkraftverk nära Svärdsjö

2022-01-03 kl 06:51

Varje år går runt 200 000 kronor från vindkraften till Svärdsjös föreningsliv.

– Det här är viktiga pengar, säger Leif Källman i styrelsen för Svärdsjö intresseförening.

Han hoppas nu att ytterligare tjugo vindkraftverk får tillstånd. Det skulle kunna ge dubbelt så mycket pengar till satsningar lokalt.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

Svärdsjö - Sångnumren lyfte en sevärd ”Teddybjörnen Fredriksson” i Svärdsjö

2021-12-28 kl 08:39

Sångnumren lyfte Teddybjörnen Fredriksson i Svärdsjö. Anders K Gustafsson ser en fin och värmande föreställning med höga ambitioner.

Det här är en recension. Analys och värderingar är skribentens egna.

Hundgänget, med Flåklo i spetsen. Foto: Sören Jonsson

Sången om Teddybjörnen Fredriksson känner de flesta till, men Lasse Berghagen skrev också en barnbok utifrån karaktären: ”Teddybjörnen Fredriksson och jakten på silverhåven”. Det är den berättelsen som har legat till grund för musikteatern med samma namn i Svärdsjö, med urpremiär på annandagen.

Det var fullsatt i salongen och trettiotalet amatörer i olika åldrar, från barn till pensionärer, stod på scenen i en ambitiös och färgsprakande föreställning.

I centrum står Teddybjörnen Fredriksson, som ramlar av tåget på väg in mot Stockholms central. Han råkar ut för en hel del äventyr innan återföreningen med hans ägare Anna-Klara. Han stöter på ett gäng ruffiga hundar, under ledning av varghunden Flåklo, men får hjälp av katten Kattis och räven Fox på Måna. De blir varse om att en skum trio skurkar planerar en kupp mot stadens stora ceremoni, där polstjärnans spegelbild ska fiskas upp med silverhåven. De måste stoppas. Samtidigt letar Anna-Klara febrilt efter Fredriksson.

Hela recensionen kan läsas i Falu kuriren

Svärdsjö - Ambitiös familjemusikal i Svärdsjö om Teddybjörnen Fredriksson

2021-12-28 kl 08:34

”Teddybjörnen Fredriksson och jakten på silverhåven” är en sevärd familjemusikal.

Det här är en recension. Analys och värderingar är skribentens egna.

”Teddybjörnen Fredriksson och jakten på silverhåven” hade urpremiär på annandagen. Foto: Anne Pettersson

Kulturföreningen Kråkan Kultur & Teater i Svärdsjö presenterar en ambitiös föreställning med många medverkanden och levande musik.

Manuset är baserat på Lasse Berghagens bok om Teddybjörnen Fredriksson och hans äventyr i Stockholm. Theresia Holmstedt Jensen har skrivit manus och regisserat och även om det är ganska mycket mer som står i boken så är det två akter om vardera 40-45 minuter långa.

Det är ganska lång föreställning om man är ett yngre barn men det är en spännande berättelse om än lite klurig att hänga med i även för den äldre publiken skulle jag tro.

Hela recensionen kan läsas i Dala Demokraten

Svärdsjö - Pendlarparkeringen – Källegården – invigs lördagen den 20 november 2021

2021-11-20 kl 10:12

Här får pendlare en toppmodern parkering: ”Klimatsmart”

Nära macken i Svärdsjö står nu 22 parkeringsplatser redo. Pendlare får tillgång till motorvärmare och fyra elstolpar, cykelparkering med tak och laddmöjlighet, busshållplats med uppvärmt väntrum.

– Det här är klimatsmart, säger Leif Källman, Svärdsjö intresseförening.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

Svärdsjö - Hjärtsäkra Svärdsjöbygden

2021-10-05 kl 16:58

Beskrivning av projektet Hjärtsäkra Svärdsjöbygden

Svärdsjöbygdens utvecklingsråd och Svärdsjö Intresseförening har på initiativ av Svärdsjöbon Carina Sparring blivit medvetna om denna möjlighet att hjärtsäkra Svärdsjöbygden och därmed bidra till en trygg och säker bygd där människor mår bra och där alla ges möjlighet att utvecklas. Carina har lång erfarenhet som sjuksköterska, akutsjuksköterska, deltidsbrandman samt utbildare i akutsjukvård inom Räddningstjänsten Dala Mitt. Om projektet beviljas kommer Carina att ansvara för genomförandet av den övergripande verksamheten i projektet.

Mer information kommer inom kort.

Svärdsjö - Aktivitetspark Gropen på HEA

2021-08-28 kl 10:04

Gropen Svärdsjö en urban aktivitetspark och grön mötesplats på landsbygden
Mer information kommer snart.

Svärdsjö - Svärdsjöfesten visade upp framtidsplaner och prisade eldsjälar

2021-08-24 kl 06:26

Hoppborg, tipspromenad och uppvisning ordnades när den årliga Svärdsjöfesten hölls under lördagen. Det coronaanpassade arrangemanget gjorde att besökarna fick se flera delar av samhället innan de samlades för utmärkelseutdelningen.

Hela texten kan läsas på Falu Kuriren

Svärdsjö - Far och son, Anders och Markus, om livet i brandkåren

2021-07-11 kl 06:14
Eldsjälarna som räddar liv
Anders blev deltidsbrandman när han var i 20-årsåldern. Markus insåg som 19-åring att det var det här han själv ville göra. Idag är far och son Stängnings kollegor på deltidsstationen i Svärdjö. Båda lyfter fram värdet i att prata om olyckorna och larmen de får uppleva på plats.
– Förut så bar man det med sig mer, säger Anders.

Läs hela texten i Falu Kuriren

Svärdsjö - Möt eldsjälarna i Svärdsjö

2021-07-07 kl 09:08

Man gör det inte för att tjäna pengar, säger Ambjörn Blixt. Det är empatin som driver.

I somras gick han i pension som heltidsbrandman. I Svärdsjö är han fortsatt kårchef för deltidarna. De som annars jobbar som snickare, elektriker eller larmoperatörer.

Men när branden brutit, en bybo blivit akut sjuk eller bilar kolliderat på landsvägen, är brandmän som är redo att släppa allt för att rycka ut.

Hela texten kan läsas i Falu Kuriren onsdag 7 juli 2021.

 

Svärdsjö - Möt eldsjälarna i Svärdsjö

2021-07-07 kl 09:08

Man gör det inte för att tjäna pengar, säger Ambjörn Blixt. Det är empatin som driver.

I somras gick han i pension som heltidsbrandman. I Svärdsjö är han fortsatt kårchef för deltidarna. De som annars jobbar som snickare, elektriker eller larmoperatörer.

Men när branden brutit, en bybo blivit akut sjuk eller bilar kolliderat på landsvägen, är brandmän som är redo att släppa allt för att rycka ut.

Hela texten kan läsas i Falu Kuriren onsdag 7 juli 2021.

 

Svärdsjö - Projektledaren för BID-serviceprojekt i Borgärdet

2021-05-20 kl 10:19

Möt Stefan Sparring, hemvändaren som hjälper till att utveckla Svärdsjö, som projektledare i det BID-serviceprojekt som Svärdsjö Intresseförening just nu driver ihop med Falu kommun och regionen.

En av frågorna på bordet rör tomma lokaler i Borgärdet. Kan de bli kontorshotell för distansarbetande Svärdsjöbor som tröttnat på att jobba hemma vid köksbordet? Stefan säger att frågan känns mer aktuell än nånsin i spåren av pandemin.

Hela artikeln om Stefan Sparring i Falu Kuriren

Svärdsjö - Projekt pendlarparkering

2021-04-29 kl 07:03

I anslutningen till macken i Svärdsjö ska en pendlarparkering byggas för att underlätta för samåkning och kollektivt resande. Pendlarparkeringen kommer även att avlasta parkeringen vid Ica. Pendlarparkeringen ska utrustas med motorvärmare och elbilsladdning, cykelparkering, informationstavla och ett uppvärmt väntrum, se även en kort film om projektet https://www.youtube.com/channel/UCm_kEGG1CO_On2CpYQk4inQ/videos

Tidplanen för projektet är byggstart innan sommaren och att det ska vara klart under året.

Svärdsjö - Så kan det nya trygghetsboendet på Hea i Borgärdet se ut

2021-04-19 kl 18:11

Restaurang och mataffär. Det är ett par av inslagen i det trygghetsboendet som Anders Hansson vill bygga i Borgärdet.
Nu har en första skiss tagits fram.

Den så kallade ”Laven” i mitten.
Illustration: Brunnberg Forshed Arkitektkontor.

Hela artikeln kan läsas i Dala-Demokraten

Svärdsjö - Borgärdets Vägförening påbörjar 2021 ett femårigt upprustningsprojekt av vägarna i Borgärdet

2021-04-16 kl 16:26

De vägar som ska upprustas 2021 är Aspvägen, Ängsvägen, Hagvägen och delar av Centrumvägen.

Falu kommun skriver i sitt beslut; ”Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har beslutat om ett upprustningsbidrag för att ni
ska kunna rusta upp era enskilda vägar i enlighet med gällande upprustningsbidragsmodell framtagen 2021-01-05.”

Bidragsprocent från Falu kommun är 60 %
Medlemmarna i Borgärdets Vägförening får betala 40 %

Svärdsjö - Hyreskooperativ med 40 bostäder planeras i Borgärdet

2021-03-24 kl 11:15

Anders Hansson, född i Boda i Svärdsjö, planerar för 40 nya lägenheter för äldre i närheten av Hedenborg, Församlingsgården och Borgärdets centrum.

Det kommer att bli ett hyreskooperativ. Det håller priserna nere säger Anders Hansson.

Projekteringen är igång.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren onsdag 24 mars 2021. 

Se även Anders presentation på facebook

Svärdsjö - Många vill flytta till Svärdsjö

2021-03-16 kl 09:48

Fastighetsmäklaren Malin Bäckrud vid SkandiaMäklarna efterlyser nu fler hus i Svärdsjö, ett par mil utanför Falun, där det är stor efterfrågan på villor och fritidshus.

– Framför allt kan folk tänka sig att flytta lite längre utanför städer just nu. Många kan tänka sig att pendla eller jobba hemifrån, säger Malin Bäckrud och nämner även Sundborn som ett exempel.

Varför tror du att så många vill flytta till Svärdsjö?

– Svärdsjö är en genuin by som man har koll på ute i landet. Här finns sjö och friluftsliv och alla bekvämligheter såsom matbutik, skola och bussar som går in till stan.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

Kommentar: I Svärdsjöbygden  har >95 % av hushållen tillgång till snabbt, stabilt och säkert bredband.

Svärdsjö - Renoveringen av Svärdsjöskolan invigd

2021-03-11 kl 13:06

Beslutet för ombyggnationerna togs 2018 så det är en långsiktig satsning för att Svärdsjö ska kunna ha goda skolmöjligheter, säger skolchefen Johan Svedmark.

Berit Fredricsson (S) konstaterar att minusflödet varit stort i bygden.

– Det är så många som valt att ha sina barn på en annan skola än den närmsta. Där gäller det att kunna ha en attraktiv skola. Tittar man på Bjursås så är man väldigt trogen sin högstadieskola och min förhoppning nu är att vi ska vända trenden i Svärdsjö, att man vill vara kvar längre i byn.

1:e vice ordförande i samma nämnd, Elisabeth Rooth Eriksson (C), håller med.

– Det är en viktig del att kunna rekrytera bra pedagoger och då spelar lokalerna in, helt klart. Ordet hemvist betyder mycket och det betyder att man har en yta där man boar in sig. På min tid hade man 20 toaletter på rad men här är det inte så. Man har sitt eget, säger Rooth Eriksson.

Hela artikeln kan läsas i Dala Demokraten

Svärdsjö - Veronica satsar på bageri i Svärdsjö igen

2021-03-09 kl 15:12

Nu är det klart. Veronica Hellström, entreprenör, bagare och konditor satsar på servering igen i Svärdsjötrakten.
Hon har köpt en av bodarna i Bengtsheden vid gårdsförsäljningen av kött.
– I sommar kanske vi kan ha öppet mer.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Svärdsjö - Lyckad säsong för Svärdsjöliften

2021-03-09 kl 11:56

Sen öppning till trots har Svärdsjöliften i Hillersboda haft en lyckad säsong. Något som ägaren Kalle Hansols tillskriver pandemin.
– Vi är jätteglada och det är kanon. Mitt under pandemin, om man får säga så, är det på topp.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Svärdsjö - Svärdsjö Ridklubb får kompensationsstöd

2021-03-08 kl 14:31

Länets och landets idrottsklubbar tilldelas nu kompensationsstöd för uteblivna intäkter  under CO-vidpandemin.

Svärdsjö Ridklubb får 18 000 kronor.

Se artikeln i Annonsbladet

Svärdsjö - Bidrag till blomsterutsmyckning m m i Borgärdet

2021-02-10 kl 14:06

Borgärdets Vägförening ansökte förra året om bidrag ur Stiftelsen Samfond K1  för bland annat blomsterutsmyckning, julgran och ny belysning till densamma samt utökad vård av grönytor i Borgärdet.

Falu kommunalfullmäktige beslutade vid sammanträde 2021-01-28 om ett bidrag på 40 000 kronor att lämnas till Borgärdets Vägförening.

Svärdsjö - Bidrag till blomsterutsmyckning m m i Borgärdet

2021-02-10 kl 14:06

Borgärdets Vägförening ansökte förra året om bidrag ur Stiftelsen Samfond K1  för bland annat blomsterutsmyckning, julgran och ny belysning till densamma samt utökad vård av grönytor i Borgärdet.

Falu kommunalfullmäktige beslutade vid sammanträde 2021-01-28 om ett bidrag på 40 000 kronor att lämnas till Borgärdets Vägförening.

Svärdsjö - Hembygdsföreningen firar ett annorlunda 100-års jubileum

2021-02-10 kl 11:10

För 100 år sedan uppmärksammade Svärdsjö att det då var 400 år sedan Gustav Vasa skidade genom dessa trakter. Det var i samband med de festligheterna konstnären Gustaf Ankarcrona kom hit och bidrog till att inspirera byborna att ta till vara på sina gamla traditioner, berättar Inga Murmester.

– 1921 bildades hembygdsföreningen.

Gammelgården, föreningens nav genom alla år, byggdes upp mellan 1925 och 1931 och redan året efter invigningen började midsommar firas här, i början med ett 100-tal personer.

De historiska byggnaderna på gammelgården i Svärdsjö kommer från byar i Svärdsjö och Envikens socknar och representerar hur en stor gård förr i tiden såg ut, här finns storstuga, portlider, bagarstuga, härbren och olika bodar.

– Gården skulle vara hela socknens angelägenhet, säger Inga.

Hela intervjun om den ulliga midsommarstången på Svärdsjö gammelgård kan läsas i Falu Kuriren torsdagen den 10 febr. 2021

Länk till hembygdsföreningens hemsida

Svärdsjö - Gåta hur muterat virus nått Svärdsjö

2021-02-05 kl 09:58

I Falu Kuriren fredagen den 6 februari 2021 kan man läsa att ingen av personerna i Svärdsjö, som smittats med det muterade viruset, har ens haft kontakt med någon som varit utomlands. Nu spårar regionen längre bak i tiden, i hopp om att ta reda på hur mutationen tagit sig in på orten.

Svärdsjö - Ulf – 40 år som brandsoldat vid Svärdsjö brandstation

2021-01-25 kl 15:16

Beredskapsbrandmannen Ulf Eriksson lägger nu, efter 40 år, brandhjälmen på hyllan i det av honom kärt omhuldade Svärdsjö brandstation. Upplevelserna och erfarenheterna är otaliga. ”Många fina minnen av att ha kunnat hjälpa människor, och bitvis en del lite tyngre intryck”, summerar Ulf en yrkesgärning där inte sällan stora värden står på spel.

Se artikeln i Annonsbladet

Svärdsjö - Teddybjörnen Fredriksson

2021-01-15 kl 09:20

Lasse Berghagen har gett Theresia HolmstedtJensen från Linghed förtroendet att dramatisera hans barnbok ”Teddybjörnen Fredriksson och Jakten på silverhåven” till familjemusikal. Theresia är även föreställningens regissör. Premiär 26 december 2021. Kråkan Kultur & Teater är arrangör.

Se även Lasse Berghagens ”Teddybjörnen Fredriksson” blir musikal i Svärdsjö: ”Det är stort” (dt.se)

Svärdsjö - Landsbygdens vägföreningar ryter till

2021-01-15 kl 09:17

Varför ska det kommunala upprustningsbidraget vara minst 10% lägre än det statliga särskilda bidraget till underhåll och upprustning av enskilda vägar?

Och varför ska inte vägar prioriteras för upprustningsbidrag om de har kommunalt driftbidrag men ligger utanför Faluns yttre tätorter?

Det kommunala upprustningsbidraget föreslås bli max 60 % i Falu kommuns yttre tätorter. Det statliga bidraget för underhåll och upprustning är 70 % för enskilda vägar med statligt driftbidrag.

Till Falu kommuns yttre tätorter räknas Linghed och Borgärdet i Svärdsjöbygden. Landsbygdens övriga vägföreningar med kommunalt driftbidrag får inte ens ansöka om kommunalt upprustningsbidrag.

Se även Befarar över 4 000 kronor i årsavgift med nya krav – vägföreningar i byarna rasar: ”Så vansinnigt dumt” (dt.se) och Vägbidrag ska utvärderas enligt Martinsson (C): ”Jag förstår deras farhåga” (dt.se)

Svärdsjö - Nya lägenheter i Borgärdet

2020-10-23 kl 14:13

Gamla postkontoret och polisstationen i Svärdsjö får inom en snar framtid nya hyresgäster. Fem nya lägenheter färdigställs just nu i bottenvåningen på ett av husen vid Centrumvägen 6.
– Jag är så stolt över det här, säger Mats Krüger, projektledare.

Hela artikeln kan läsas i Dala – Demokraten.

Svärdsjö - Trafikverket missade vägmarkeringarna på bron över Seckan

2020-10-10 kl 14:32

”Bron på väg 850 mellan Boda och Svärdsjö renoverades och fick ny beläggning 2018.

Från och med nästa vecka, två år senare, målas vägmarkeringarna på bron.
– Jag förstår inte varför man inte målar bron efter två år, säger Sten Erik Malmqvist.

När bron i Boda genomgick planerat underhåll för två år sedan väcktes kritik från boende om varför inte Trafikverket i samband med arbetet byggde en gång- och cykelvägsbro bredvid.

Bron lämnar inte mycket utrymme för gående och barn på ena sidan måste gå över den för att komma till busshållplatsen.

Dessutom höjs hastighetsbegränsningen till 80 kilometer i timmen före bron.

– Det är 60 genom Boda och då har du åkt en ganska lång sträcka. Sedan ser man bron och det blir raksträcka, då är klart att folk krämar på. Det blir en omkörningssträcka, säger Sten Erik Malmqvist.”

Det står att läsa inledningsvis i Falu Kuriren 2020-10-09 under rubriken; Missade att måla vägmarkeringar på bron – har gått två år: ”Fallit mellan stolarna”

Svärdsjö - Lina Bifrost Årets Svärdsjöbo 2020

2020-08-15 kl 18:10

Utifrån Svärdsjöbornas nomineringar med motiveringen ”Alltid vänlig, Aldrig omöjlig, Glad o positiv” är det med stor glädje vi delar ut priset till Lina som under många år, med förstklassig service, har omhuldat Svärdsjöborna med vackra blomsteruppsättningar och annat fint. Lina och hennes medarbetare står alltid för ett vänligt, engagerat och professionellt bemötande, som gör att man alltid känner sig välkommen och går från butiken inte bara nöjd utan också glad. Lina och Omhulda är en viktig del i en attraktiv Svärdsjöbygd.

 

Svärdsjö - Vandringsleder i Svärdsjöbygden

2020-08-14 kl 17:33

Svärdsjö utflyktskarta

Svärdsjö - Nya ägare satsar på Trollnäs hotell och vandrarhem

2020-06-09 kl 15:13

Kärleken till hembygden får dem att satsa – mitt under coronakrisen: ”Allvarligt talat – vet du vad du gör?”

Hans mäklarfirma fick i uppdrag att hitta en köpare till hotellet.
Istället blev det Hasse Östfjord själv som tillsammans med sin syster Elisabeth Noremo slog till och köpte hela rasket.
Och syskonparet, som fått en riktig rivstart, räds inte den rådande coronakrisen.
– Folk har undrat om man har hål i huvudet och sagt att ”allvarligt talat – vet du vad du gör?”, säger Hasse.Hela artikeln kan läsas i FaluKuriren https://www.dt.se/artikel/karleken-till-hembygden-far-dem-att-satsa-mitt-under-coronakrisen-allvarligt-talat-vet-du-vad-du-gor

 

Svärdsjö - Hemkört! Ring – så spelar vi!

2020-05-08 kl 12:30

Svärdsjö Enviken Sundborn

Svärdsjö - Öppna landskap i Svärdsjöbygden

2020-05-08 kl 12:21

Öppna landskap i Svärdsjöbygden

Svärdsjö - Vandringsleder i Svärdsjöbygden

2020-05-08 kl 12:09

Vandringsleder i Svärdsjöbygden

Svärdsjö - Pendlarparkering vid Svärdsjömacken

2020-01-22 kl 17:24

Intresseföreningen planerar för en pendlarparkering vid Svärdsjömacken.

Svärdsjö - Skadegörelse vid Svärdsjömacken

2019-09-11 kl 08:26

Dräneringarna vid Svärdsjömacken har skadats av en stor röd 4-hjuling. Dräneringar som är konstruerade för att även kunna ta hand om vattnet vid skyfall.

Filmkvällar hösten 2019 på Församlingsgården Svärdsjö

2019-08-04 kl 14:25

FILM MED SAMTAL
Tisdagar kl 18:30
Församlingsgården i Svärdsjö
Filmkvällarna är kostnadsfria och sker i samarbete mellan Svärdsjö, Envikens och Sundborns pastorat och Kråkan Kultur & Teater. Vi bjuder på fika.

Alla är välkomna!

Filmkvällar hösten 2019 affisch

Svärdsjö - Sevärda Svärdsjöbygdens sommarkalendarium 2019

2019-06-06 kl 10:01

Sevärda Svärdsjöbygden bjuder även i år på en rad spännande aktiviteter under juni, juli och augusti. Ta med dina nära och kära och upplev Svärdsjöbygden när den är som bäst! Ha en fin sommar!

Sevärda Svärdsjöbygdens sommarkalendarium 2019

 

 

 

Svärdsjö - Borgärdets Vägförenings remissvar till Falu kommun om hastigheter i Borgärdet

2019-02-25 kl 13:05

På uppdrag av Svärdsjö Intresseförening 2010 gjorde Vägverket hastighetsmätningar i Borgärdet på två ställen där den skyltade hastigheten är 50 km. Den ena punkten var placerad omedelbart norr om korsningen väg 850/väg 881 (Brosvedsvägen) och den andra norr om Svärdsjöskolan och norr om den sträcka där den skyltade hastigheten är 30 km.

Vid Brosvedsvägen höll trafikanterna en medelhastighet på 48 km/tim och 15 % av trafikanterna höll en hastighet över 61 km/tim.
Norr om Svärdsjöskolan höll trafikanterna en medelhastighet på 39/km/tim och 15 % av trafikanterna höll en hastighet över 50 km/tim.

Eftersom trafikanterna sänker hastigheten med 3 km/tim när den skyltade hastigheten sänks med 10 km/tim måste en omskyltning till 40 km genom samhället kompletteras med fysiska åtgärder för att trafikanterna ska sänka hastigheten tillräckligt genom samhället.

I Åtgärdsvalsstudien 2018 föreslogs och godkändes av Trafikverket en separerad gång- och cykelväg/gång- och cykelbana genom Borgärdet genom en breddning av trottoarerna och en avsmalning av körbanan för att få ned hastigheten. Kostnaden, som skall finansieras av Region Dalarna, uppskattades till 5,4 milj.

För att påskynda erforderliga åtgärder kan kostnaderna samfinansieras av Region Dalarna och Falu kommun. Frågan om samfinansiering ställdes till samtliga politiska partier 2018-08-30 och besvarades av tre partier.

Falu kommuns förslag till nya hastighetsgränser i Svärdsjö (Borgärdet).

Nya fartgränser i Svärdsjö/Borgärdet.
Remissvar

Efter den senaste ändringen av hastigheterna på väg 850 kan man iaktta nya beteenden från trafikanterna. Med den tidigare 70/90 begränsningen sänktes farten på 70- sträckorna, medan 60-sträckorna med nuvarande gränser nonchaleras i hög grad. Den genomsnittliga hastigheten kan ha sänkts något på 80-sträckorna, främst genom ökad köbildning. Om trafiksäkerheten har ökat är tveksamt med tanke på den ökade kökörningen och det ökade antalet omkörningar. Klart är att trafikbullret har ökat i orterna med 60 begränsning och att antalet trafikbrottslingar ökat betydligt. Slutsatsen är att man måste vara försiktig med hastighetsändringar som upplevs som omotiverade.

Väg 850 genom Svärdsjö.
När Trafikverket genomförde en hastighetskontroll i Svärdsjö visade det sig att c:a 70 % av fordonen körde för fort. Uppgiften var överraskande, då de flesta respekterar den angivna hastigheten inom byn. Förklaringen visade sig vara att mätpunkterna placerats vid in- och utfarten till byn, väl bortom både bebyggelse och korsningar och där 50-begränsningen upplevs som obefogad. En tidigare, seriös, undersökning, visade att medelhastigheten i Borgärdet visade att genomsnittshastigheten visade att medelhastigheten var väl under gällande hastighetsgräns och överträdelserna uppgick till 15 %.
Trots att nuvarande hastighet har accepterats och fungerar väl, kan en minskning vara befogad, då många upplever den tunga trafiken som skrämmande. För att få acceptans för detta bör fartdämpande ätgärder i samband med sänkningen göras, i linje med vad som föreslås i kommunens cykelplan och det nu pågående arbetet med cykelväg mellan Boda och Höganäs, där sträckan genom Borgärdet har prioritet 1.
Allt för att undvika de effekter söm omnämns i inledningen.

Permanent 30-begränsning vid Svärdsjöskolan.
Vi avråder starkt ifrån denna förändring av följande skäl.
Som tidigare sagts är det stor risk att omotiverade begränsningar nonchaleras och det finns risk att även körningen under skoltid och övriga delar av byn påverkas.
Bullret kommer att öka genom de bromsningar och accelerationer som blir nödvändiga.
Avgasutsläppen kommer att öka av samma skäl.
Enda anledningen till denna ändring är förmodligen att skylten med datum är oläsbar. Vi föreslår att 30-skyltarna täcks över när skolan är stängd.

Lokalgatorna
I mer än 50 år har hastighetsbegränsningen i Svärdsjö varit 50 km/tim. även på lokalgatorna. Under denna tid har inga trafikolyckor med personskador inträffat, vad vi vet. Vi kan också konstatera att hastigheten sällan överskrider 30 km/tim, Det förefaller samhällsekonomiskt omotiverat att förfula byn med en skog av 30/40-skyltar, som ändå ingen kommer att bry sig om. De få som kör fortare kommer ändå inte att ändra sig, då det aldrig kommer att utföras några kontroller, En sänkning av den generella fartgränsen till 40 km/tim är tillräcklig på lokalgatorna,

Sammanfattningsvis tillstyrker vi en generell fartgräns på 40 km/tim i hela byn, i samband med fartdämpande åtgärder, men avstyrker idén med permanent 30-begränsning vid skolorna och på lokalgatorna.

Svärdsjö - Nyfiken på Svärdsjös omgivningar, historia och möjligheter

2019-02-14 kl 16:13

Svärdsjö är på grund av sina många berg, sjöar och vattendrag bekant som en av Dalarnes vackraste bygder. Svärdsjö socken, som nämnes 1357 i Dalarnes dombok, omfattade även Sundborn och Enviken.

Med Svärdsjö som bas har du tillgång till en stor och varierad arbetsmarknad, med en pendlingstid på 1 timme med personbil.

Falun når du på 25 minuter, Borlänge på 40-45 minuter, Hofors på 42 minuter, Säter på 52 minuter, Sandviken på 50-55 minuter, Hedemora på 55 minuter och Rättvik på 60 minuter. Valbo når du på 62 minuter, Leksand på 65 minuter och Gävle på 70 minuter med personbil. I de uppräknade tätorterna (centralorter/serviceorter) bor 217 000 invånare, varav 48 % i Dalarna och 52 % i Gästrikland.

Med buss/tåg nås bara Falun (37 900 inv.) och Borlänge (42 800 inv.) inom restiden 70 minuter.

Med Svärdsjö som bas får du också fin natur, med många sjöar och vattendrag och överhuvudtaget en trevlig livsmiljö. Du får en utbyggd digital infrastruktur, ett upprustat och väl underhållet statligt vägnät. Du får tillgång till skolor t o m årskurs 9, vårdcentral, tandläkare, apotek, bibliotek, ett stort utbud av affärer, äldreboenden, lokaler för fritid och möten etc.

Du får nära till högskolorna i Falun, Borlänge och Gävle och nära till länslasarettet i Falun.

Svärdsjöbygden, som är belägen på nordsvenska höglandets gräns åt söder, har ett klimat, som mera liknar Norrlands än Svealands. Om klimatet skrev Karl Linge att man på två meters djup funnit hasselnötter i ett myrtag vid Åg, ett tecken på för mycket länge sedan rådande mildare klimat.

Du kan läsa om klimatet i Falun från 1860  t o m 2018 och notera att temperaturerna varit i stort sett oförändrade de senaste 70 åren bortsett från att vintrarna varit mindre stränga de senaste 20 åren.

Vill du läsa hela texten kan du klicka här.

 

 

 

Svärdsjö - Kultur i Svärdsjöbygden

2019-01-15 kl 20:46

Filmkvällar och teaterträning våren 2019 i samarbete med Kråkan Kultur & Teater, Svenska Kyrkan och Folkuniversitetet.

Vi ser film, fikar och pratar.
• Tisdag 12 februari: Den lilla sparven (Little wing), 2016. Varpu bilar norrut i Fin-land för att leta efter sin pappa och det händer saker. Gäst Stefan Cassel.
• Onsdag 13 mars: Tårtgeneralen, 2018. Vi följer Hasse P, som visar att Köping verk-ligen inte är Sveriges tråkigaste stad.
• Onsdag 24 april: Unga Astrid, 2018. Fritt om författaren Astrid Lindgrens dramatiska ungdomsår. Gäst Gunnel Frid.
Tid: kl. 18.30. Lokal: Församlingsgården i Borgärdet, Svärdsjö. Ingen kostnad.

TEATERTRÄNING med Theresia Holmstedt Jensen. Tider: kl. 15.00 söndagar 27 januari, 24 februari, 24 mars, 14 april, 19 maj. Lokal: Gårdviks bystuga. Ingen kostnad men bli gärna medlem i teaterföreningen. Kontakta Theresia theorika@outlook.com eller 070-731 37 65.
Och så laddar vi inför 2020 års stora teaterevenemang ”GUSTAV VASA I SVÄRDSJÖ” – 500 år efter de historiska händelserna. Hör av dig om du vill vara med i detta äventyr!

VÄLKOMMEN som medlem: Barn – unga 0-19 år 50 kr/år, vuxna 100 kr/år.
Swish nr 123 274 14 86, Bankgiro 141-1727.

Kontakta Leif Källman 070-539 01 90
eller mejla krakan.kulturoteater@gmail.com. Hemsida: www.krakankulturochteater.com

 

Svärdsjö - ÅVS väg 850 genom Svärdsjö godkänd av Trafikverket

2018-12-04 kl 15:28

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) Tillgänglighets- och trafiksäkerhetsbrist, väg 850, genom Svärdsjö godkändes av Trafikverket den 13 november 2018. Texterna nedan är valda utdrag ur studierapporten. Hela rapporten Tillgänglighets- och trafiksäkerhetsbrist, väg 850, genom Svärdsjö kan läsas genom att klicka på rapportnamnet.

Bakgrund och syfte

Syftet med åtgärdsvalsstudien är att skapa samsyn mellan viktiga aktörer gällande nuvarande brister, behov och mål samt åtgärder som behöver vidtas längs aktuell sträcka. Brister längs sträckan avser främst oskyddade trafikanter sett ur tillgänglighets- och trafiksäkerhetssynpunkt.

Av de rekommenderade åtgärder som föreslås i åtgärdsvalsstudien kommer ett antal åtgärder att finansieras med medel från länsplanen för transportinfrastruktur.

Åtgärdsvalsstudien omfattar väg 850 genom tätorten Svärdsjö i Falu kommun. Norr om Svärdsjö sträcker sig studieområdet fram till korsning väg 850/väg 888 där väg 850 viker av österut och väg 888 fortsätter norrut mot Linghed. Söderut sträcker sig studieområdet fram till korsningen väg 850/ Liljansvägen/avtagsväg mot Bengtsheden (väg 881.1) i jämnhöjd med Liljansskolan i Boda.
Studien innefattar även hur anslutande gator, gång- och cykelnät och den omkringliggande bebyggelsen ansluter till och kopplas samman med studieområdet.

Aktuell sträcka längs väg 850 som ingår i åtgärdsvalsstudien är cirka 7 km.

Det finns i dagsläget ingen undertecknad överenskommelse mellan Trafikverket och Falu kommun för genomförande av studien. Den senaste gällde fram till 2015.

Längs väg 850 genom Svärdsjö har framför allt brister beträffande trafiksäkerhet, tillgänglighet, transportekonomi och miljö identifierats.
Det finns ett behov av att se över möjligheten att förbättra trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter längs väg 850 genom Svärdsjö.

Behov finns av förbättrad tillgänglighet för oskyddade trafikanter till målpunkter inom Svärdsjö centrum, t.ex. till vårdcentralen. Det har även uttryckts ett behov av att göra trafiksystemet i Svärdsjö mer praktiskt fungerande och estetiskt tilltalande, för Svärdsjöbor, turister och andra besökare.

Överlag finns en önskan om att främja ett hållbart samhälle genom att göra det möjligt att tryggt promenera och cykla i centrum och dess omgivningar.

Nuläge

Trafikverket är väghållare för väg 850 samt för de anslutande vägarna 876, 880, 881, 882 och 888. Övriga anslutande vägar har enskild väghållare. Väg 850 är en transportsträcka för bland annat arbetspendling, turism, kollektivtrafik och näringslivets transporter. Väg 850 är utpekad som rekommenderad väg för transport av farligt gods.

Vägbredden på sträckan varierar mellan 7,5 och 11 meter.

Den aktuella sträckan av väg 850 fick ny beläggning under 2017.

Längs med väg 850 mellan Boda och Svärdsjö centrum finns generellt ingen yta avsedd för oskyddade trafikanter.

Från korsning väg 850/väg 876 till korsning väg 850/väg 880 finns trottoar på båda sidor om väg 850. Från korsning väg 850/väg 880 finns trottoar på västra sidan fram till Källevägen, medan den östra sidan har en avmålad yta för oskyddade trafikanter. Norr om Svärdsjö är vägbanan avmålad för gående och cyklister fram till korsningen väg 850/väg 888 förutom vid Svärdsjö kyrka.

I Borgärdet, motsvarande Svärdsjö tätort, bodde det år 2016 cirka 1 430 personer.

Längs den aktuella sträckan genom Svärdsjö centrum finns ett flertal målpunkter såsom förskola, grundskola, vårdcentral, idrottsplats, bibliotek, fritidsgård, restauranger, service och handel.

Söder om Svärdsjö centrum finns en ridskola samt badplats. I den norra delen av Svärdsjö finns målpunkter som kyrka, hembygdsgård och badplats.

De elever i Boda som bor söder om bron vid Bengtshedens plåt beviljas skolskjuts till Svärdsjöskolan pga. trafiksäkerhetsskäl, även om de enligt avståndet skulle kunna cykla.

Busshållplatserna är av olika standard. I de centrala delarna är vissa busshållplatser t.ex. utrustade med väderskydd medan andra busshållplatser längs med sträckan endast är försedd med stolpe vid vägren.

På sträckan korsning väg 850/väg 888 till korsning väg 850/väg 882 är årsmedeldygnstrafiken 2 831 fordon/dygn varav 11 procent utgörs av tung trafik. På sträckan korsning väg 850/väg 882 söderut genom Boda till korsning väg 850/avtagsväg mot Bengtsheden (väg 881.1) är årsmedelsdygnstrafiken 2 462 fordon/dygn varav 9 procent utgörs av tung trafik.

Den skyltade hastigheten genom Svärdsjö är 50 km/h. Norr om Svärdsjö är den högsta tillåtna hastigheten 80 km/h. Vid Hembygdsgården strax innan korsningen väg 888/väg 850 är hastighetsgränsen 60 km/h. Söder om Svärdsjö är den högsta tillåtna hastigheten 80 km/h. Hastighetsbegränsningen övergår sedan till 60 km/h genom Boda, från bron över ”Seckan” fram till Liljansvägen.


Ett uttag från Strada (Swedish Traffic Accident Data Acquisition) visar att det på den aktuella sträckan mellan åren 2008 och 2017 har inträffat 29 olyckor med sammanlagt 34 skadade personer. Tre av personerna har blivit allvarligt skadade, nio måttligt skadade och 22 lindrigt skadade. Tretton av de skadade personerna var fotgängare som halkat eller snubblat i vägmiljö. Sex av de skadade personerna har suttit på moped och en av de skadade var cyklist.

Kommande utveckling

I anslutning till tankstationen som ligger norr om Svärdsjö centrum planerar Svärdsjö intresseförening en butik, ett kafé samt en biltvätt. Detta kommer att ske när det finns finansiering. I planerna ingår även att anlägga en pendlarparkering. Pendlarparkeringen har förberetts med asfaltsbelagda in- och utfarter samt genomfart. Marken ägs av Falu kommun och det finns en detaljplan över området som möjliggör denna utveckling.

Den berörda sträckan är en viktig del i Dalatrafiks linjenät och i det förslag som kollektivtrafiks-förvaltningen arbetar med kommer trafiken att jämfört med dagens trafik förstärkas mellan Falun och Svärdsjö. Linje 235, som är områdets stomlinje, planeras att köras varje halvtimme under morgon och eftermiddag på sträckan mellan Falun och Källegården i Svärdsjö. Sammanlagt per vardag innehåller förslaget i skrivande stund 21 turer per riktning. Norr om Källegården är dock turutbudet glesare, motsvarande en tur i timmen som fortsätter mot Linghed-Enviken. Linje 235 planeras att stanna på samtliga hållplatser längs sträckan vilket innebär att turtätheten alltså är lika stor på samtliga hållplatser fram till Källegården.

Busshållplatsen Svärdsjö centrum är en viktig bytespunkt i Dalatrafiks linjenät.

En hastighetskamera (ATK) planeras att sättas upp på väg 850 i jämnhöjd med Bengtsheden under perioden 2019–2020.

Krav (funktion, tekniska, ekonomiska, miljö, trafiksäkerhet med mera)

Åtgärdsförslag ska tas fram utifrån fyrstegsprincipen och fysiska åtgärder ska följa VGU (Vägar och gators utformning).

Åtgärdsförslagen ska värna och förstärka tätortskaraktären i Svärdsjö, t.ex. göra tätorten mer välordnad, strukturerad, med tydliga gränser mellan olika funktioner samt ha ett tydligt centrum och en samlad transportnod.

Mål för lösningar (eftersträvad kvalitet)

De åtgärder och lösningar som tas fram för att lösa bristerna och uppfylla behoven ska bidra till att uppfylla åtgärdsvalsstudiens mål inom åtgärdsvalsstudieområdet:

• Förbättrad tillgänglighet och trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter

PRÖVA TÄNKBARA LÖSNINGAR

För att få en samlad bild över de brister och behov som finns i åtgärdsvalsstudieområdet i samt ge förslag på åtgärder, med hjälp av fyrstegsprincipen, genomfördes en workshop den 8 mars år 2018 i Svärdsjö.

I tabell 1 finns en sammanställning över samtliga identifierade brister och behov samt föreslagna åtgärder. Av tabellen framgår även grunden för bedömningen av vilka åtgärder som projektgruppen inte valt att gå vidare med. Generellt rör det sig om åtgärder som har en osäker effekt, är alltför kortsiktiga lösningar, är olämpliga att använda i den aktuella trafikmiljön eller istället bör hanteras inom ramen för andra utredningar. För de åtgärder som valts att gå vidare med redovisas åtgärdernas geografiska placering i figur 12 efter tabell 1.

Paketeringsförslag

A1 Separerad gång- och cykelväg norr och söder om Svärdsjö.
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 24,8 mkr

A2 Separerad gång- och cykelväg söder om Svärdsjö och avmålat norr om Svärdsjö.
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 19,8 mkr

B Kollektivtrafikåtgärder
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 1,9 mkr

C Övriga åtgärder för oskyddade trafikanter i huvudsak centrala Svärdsjö inkl. Mobility management-åtgärder (MM)
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 11,7 mkr

EFFEKTBEDÖMNING

Åtgärdspaketen bidrar i viss utsträckning till en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning genom att:

• Den sociala hållbarheten bedöms att öka då förbättringar i trafiksäkerhet och tillgänglighet för gående och cyklister samt kollektivtrafikresenärer genomförs. Barn, unga och äldre får ökade möjligheter att röra sig i transportsystemet på egen hand.

• Den ekologiska hållbarheten bedöms att öka då det skapas möjligheter att öka andelen gående och cyklister samt kollektivtrafikresenärer eftersom färre barn behöver skjuts till skola och idrottsaktiviteter.

• Samhällsekonomiskt bedöms åtgärdspaketen vara olönsamma, men den samhällsekonomiska hållbarheten är svårbedömd.

FORMA INRIKTNING OCH REKOMMENDERA ÅTGÄRDER

Samtliga åtgärdspaket (A1, A2, B, C) har valts att rekommendera utifrån det som framkom av effektbedömningen samt deras bidrag till åtgärdsvalsstudiens mål.

Åtgärdspaketen (A1, A2, B, C) bidrar till att uppfylla åtgärdsvalsstudiens mål att förbättra tillgänglighet och trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter längs med aktuell sträcka. Den avmålade gång- och cykelbanan på sträckan norr om Svärdsjö, som ingår i åtgärdspaket A2, har dock en låg måluppfyllelse och föreslås därmed endast genomföras på kort sikt. När det finns ekonomiska resurser för att anlägga en separerad gång- och cykelväg på sträckan norr om Svärdsjö bör detta genomföras om behovet fortsatt kvarstår. Därmed innebär åtgärdspaket A2 en lösning på kort sikt och åtgärdspaket A1 en lösning på längre sikt.

Åtgärdspaket A2 väljs på kort sikt eftersom det innebär lägre investeringskostnad än åtgärdspaket A1. Förbättringen för oskyddade trafikanter norr om Svärdsjö blir inte lika stor som med A1, men standarden bedöms ändå vara acceptabel på kort sikt. I och med att skyltningen förbättras kommer problematiken med att lastbilar idag parkerar på den avmålade gång- och cykelbanan försvinna och därmed förbättras i viss mån tillgängligheten och trafiksäkerheten ytterligare för oskyddade trafikanter. Åtgärdspaket A2 ger även mindre intrång i landskap än åtgärdspaket A1.

Förslag är att prioritera genomförandet av åtgärdspaketen enligt följande ordning: åtgärdspaket B och C är prio 1 med hänvisning till kommunens prioritering till Region Dalarna i cykelplanen. Både åtgärdspaket A1 och A2 är prio 2, A2 på kort sikt och A1 på lång sikt.

Den 13 september 2018 hölls ett ”forma inriktnings-möte” där representanter från organisationer som står som ansvariga för genomförande eller för finansiering fanns representerade.

I samband med ”forma inriktning-mötet” valdes några åtgärder att inte rekommendera vidare.

I tabell 3 framgår de åtgärder som rekommenderats vidare till åtgärdsbanken. I tabellen anges även förslag till fortsatt hantering, tid för genomförande samt ansvariga aktörer för genomförande och finansiering.

Arbetsprocessen

Processen har skett genom en fördjupad dialog mellan viktiga aktörer för att göra känt för alla inblandade om kända brister och behov efter berörda sträckor och vad som planeras. Detta för att få en gemensam utgångspunkt för vidare arbete.

Åtgärdsvalsstudien har drivits genom en projektgrupp, se kapitlet ”Aktörer och övriga intressenter”. Projektgruppen har bearbetat och kompletterat identifierade behov och brister, förslag på åtgärder och tagit fram övergripande mål samt kontinuerligt lämnat synpunkter på allt material som konsulten Sweco tagit fram. Arbetet i projektgruppen har skett både som fysiska möten och telefon/distansmöten.

Inom åtgärdsvalsstudien har en workshop genomförts där intressenter bjudits in. Under workshopen breddades kunskaperna om nulägesförutsättningarna (t.ex. brister, behov och målpunkter). Utifrån de brister och behov som identifierat togs åtgärdsförslag fram under workshopen. Åtgärdsförslagen har sedan bearbetats och fördjupats av projektgruppen och vägutformningsexpert från konsulten. Därefter skickades åtgärdsförslagen ut till deltagarna vid workshopen för att inhämta synpunkter som sedan tagits hänsyn till och/eller hanterats i val av åtgärder. Förankring med externa referenser har även skett vid det ”forma inriktnings-möte” som hölls inom processen.

Respektive aktör kan behöva göra ytterligare analyser av sina åtgärder, dock inte inom ramen för denna studie.

Ställningstagande och fortsatt hantering

Trafikverket kommer, efter utredningens avslut, att gå vidare med framtagande av ett internt ställningstagande med utgångspunkt i de rekommenderade åtgärder som åtgärdsvalsstudien resulterat i. Åtgärder som ska genomföras och ansvarsfördelningen av dessa hanteras vidare inom ramen för den gemensamma överenskommelse som finns mellan Falu kommun och Trafikverket.

De politiska partiernas ställningstagande till samfinansiering

I anslutning till politikerdialogen i Boda Missionskyrka onsdagen den 29 augusti ställde Rune Fredriksson Svärdsjö Intresseförening en skriftlig fråga till samtliga politiska partier beträffande samfinansiering av det åtgärdspaket som Swecos projektgrupp valt att gå vidare med i Åtgärdsvalsstudien.

Bakgrunden till frågan delgavs samtliga partier

Investeringskostnaden för de nödvändiga åtgärderna för GC-trafiken på den 7 km långa sträckan mellan Boda-Höganäs motsvarar mer än ett års investering längs de statliga vägarna i hela Dalarna. Region Dalarna avsätter 123 mkr i länsplanen 2018 – 2029 för GC-vägar längs det statliga vägnätet. Det motsvarar 11 mkr/år för hela Dalarna eller 35 kr/invånare och år.

Det är osannolikt att Region Dalarna avsätter mer än ett års anslag på ett enda projekt längs väg 850 mellan Boda – Höganäs. Speciellt som Region Dalarna på önskemål av bl.a Falu kommun också arbetar med medfinansiering av E16 ”Förbifart Yttermalung”.

För att bättre knyta samman tätorterna Boda/Bengtsheden med Borgärdet krävs en lösning genom samfinansiering. Eftersom Falu kommun tagit upp 7,8 mkr/år för Falu tätort i cykelplanen, motsvarande 200 kr/invånare och år, bör det vara möjligt att flytta en del pengar från Falu tätort till projektet Boda – Borgärdet – Höganäs.

FalunBorlänge-regionen och Falu kommun har i remissvaret till Regeringen för Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 lyft frågan om samfinansiering av ”Förbifart Yttermalung”. E16 är en nationell stamväg och ska formellt hanteras i nationell plan och då hamnar ”Förbifart Yttermalung” bland andra angelägna nationella projekt. Så samfinansiering är ingen ny fråga för Falu kommun.

Kostnaden för ”Förbifart Yttermalung” i länsplanen har ökat från 207 mkr till 350 mkr i den fastställda arbetsplanen. En kostnad som inte bedömts vara möjlig att hantera i länsplanen 2018-2029. Objektet behöver nu prioriteras in i Nationell Plan 2018 – 2029, något som Trafikverket och Region Dalarna med gemensamma krafter enligt Falu kommun och FaluBorlänge-regionen bör hitta en framkomlig lösning för, genom samfinansiering.

Om nödvändiga investeringar inte behöver skjutas på framtiden för projektet väg 850 Boda-Höganäs kan man räkna med en avkastning på 1,30 – 2 kronor på varje satsad krona vid en investering på 14 – 17 miljoner kronor enbart mellan Boda-Borgärdet enligt mina preliminära beräkningar.

Det förutsätter att Falu kommun ställer upp och med Region Dalarna och andra intressenter samfinansierar de nödvändiga investeringarna för en GC-väg/bana Boda – Höganäs. Åtgärder som förbättrar tillgänglighet, trafiksäkerhet och effektivitet.

Den stora frågan är om Falu kommun är lika intresserad att samfinansiera åtgärder längs det statliga vägnätet inom den egna kommunen som i MalungSälen.

Med vänlig hälsning
Rune Fredriksson
Svärdsjö Intresseförening

Svar från de politiska partierna

Svar kom från Falupartiet, Centerpartiet och Socialdemokratena som tyckte att initiativet och resonemanget var intressant.

Förväntningar på de politiska partierna och Falu kommun

Svärdsjö Intresseförenings förväntningar på de politiska partierna och Falu kommun är att de bevakar och påverkar det nya Region Dalarna så att merparten av de prioriterade åtgärderna kan genomföras under planeringsperiod 2018 – 2029 i länsplanen.

 

Svärdsjö - Återställningen efter fiberarbetena i Svärdsjö

2018-11-11 kl 09:30

Markskador vid grävning för fiber har drabbat många på landsbygden, men inte i Svärdsjö.

I Borgärdet var återställningen av vägarna/gatorna och dess sidoområden åtgärdade redan hösten 2017 av Telias dotterbolag Skanova och dess entreprenör Eltel. Eltel och dess underentreprenör har hela tiden haft ett bra samarbete med Borgärdets Vägförening.

Några bilder från Centrumvägen i Borgärdet 2017-08-14:

I Boda Storsveden återställdes vägarna av Falu Stadsnäts entreprenör Linje och Kabelplöjning (ett dotterbolag till PEAB) under oktober och november månad 2018. Genomgrävningarna asfalterades med Spridermaskin (se foton från Borgärdet).

De av maskiner och fordon sönderkörda vägarna i Boda Storsveden under maj månad 2018, när tjällossningen var som värst i den snabba snösmältningen, åtgärdades med grus och asfalt under oktober och november månad. Asfalteringen var klar torsdagen den 8 november 2018.

Falu Stadsnät och dess entreprenör Linje och Kabelplöjning utförde återställningsarbetena på Boda Storsvedens Vägsamfällighets vägar med den äran. Samarbetet mellan Boda Storsvedens vägsamfällighet, Falu Stadsnät och dess entreprenör har fungerat mycket bra.

Några bilder från Boda Storsveden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svärdsjö - Svärdsjöstigen har upprustats från Gruvbacken till Adam och Eva.

2018-10-28 kl 07:56

Svärdsjö Intresseförening diskuterade för mer än 20 år sedan möjligheten att öka tillgängligheten till Svärdsjöns vackra omgivning från Gruvbacken via badplatsen Adam och Eva till Svärdsjö kyrka och därifrån på den befintliga stigen längs sjökanten till badplatsen vid Höganäs.

Svärdjö Intresseförening framförde dessutom år 1997 behovet av ökad säkerhet för gående och cyklister som sommartid befinner sig på väg 850, för att ta sig från Borgärdet till Höganäsbadet och Svärdsjö gammelgård. Vägverket, Falu kommun och Svärdsjö Intresseförening samrådde om olika förslag till dragning av GC-väg mellan Svärdsjö kyrka och Höganäsbadet.

I ett examensarbete (E 1167 B Maj 1997) på Högskolan Dalarna, sektionen för naturvetenskap och teknik togs fyra alternativ för dragning av GC-vägen fram, varav det ena förslaget innebar byggande av GC-väg längs den befintliga väg 850.

Det andra alternativet blev att låta GC-trafik åka på parkeringsområdet utanför kyrkan och vidare genom den allé som finns utanför prästgården (numera förskolan Solsidan).

Det tredje alternativet blev att anlägga GC-vägen på den nordöstra sidan mellan kyrkan och hembygdsgården och ute på åkern så att björkallén skiljer vägbanan och GC-vägen. Därefter föreslogs att GC-vägen skulle dras fram till pastorsexpeditionen (numera kyrkoherdebostaden).

Efter pastorsexpeditionen fanns två alternativ till dragning av GC-vägen. Det ena alternativet var att låta GC-vägen gå genom Prostparken och under väg 850. Parken har en befintlig stig som ansluter till väg 850 mittemot Höganäsbadet. Tanken var att låta GC-trafiken utnyttja stigen och sedan gå i en nybyggd GC-port under väg 850. Möjligheten att låta GC-vägen i parken ha grusslitlager eller en beläggning liknande grusslitlagret för att behålla parkens karaktär övervägdes.

Det andra alternativet var att fortsätta med GC-vägen utefter väg 850 och göra ett övergångsställe vid infarten till badplatsens parkeringsplatsens parkeringsplats. Dragningen längs vägen medförde att det behövdes en del fyllning i dikena. Fördelen med detta alternativ blev ett enklare framtida underhåll.

Ytterligare ett alternativ för dragning av GC-väg mellan kyrkan och badplatsen var att följa den befintliga stigen som går från kyrkan längs sjökanten till badplatsen (det alternativet ingår i åtgärdsförslaget 2018 för Svärdsjöstigen).

Vägverket valde alternativet genom kyrkans parkeringsområde och vidare genom björkallén och sedan längs väg 850 till badplatsens parkeringsplats. Det alternativet byggdes redan 1998.

Sommaren 2018 upprättade Intresseföreningen ett åtgärdsförslag för Svärdsjöstigen varav etappen från Gruvbacken till Adam och Eva upprustades under sommaren och hösten 2018.

Åtgärdsförslag Svärdsjöstigen

Svärdsjö - Åskan har slagit ut betalstationen vid Svärdsjömacken

2018-08-05 kl 15:44

Åskan har slagit ut betalstationen vid Svärdsjömacken söndagen den 5 aug. 2018.

Beräknas bli åtgärdat under måndag 6 aug.

Svärdsjö - Åskan har slagit ut betalstationen vid Svärdsjömacken

2018-08-05 kl 15:44

Åskan har slagit ut betalstationen vid Svärdsjömacken söndagen den 5 aug. 2018.

Beräknas bli åtgärdat under måndag 6 aug.

Svartnäs - Hurricane Rockers

2018-07-05 kl 19:47

 

blir husband på Milrocken 24/7

Svärdsjö - Hastighetsgränserna på landsbygdsvägarna är en politisk fråga.

2018-06-24 kl 10:05

I Regeringens proposition till Riksdagen 2007 föreslogs en ny långsiktig strategi för hur hastighetsgränserna på vägarna skall anpassas till nollvisionen och till de övriga transportpolitiska delmålen. För att denna strategi skulle kunna genomföras föreslogs att riksdagen godkänner att nya hastighetsgränser får införas så att det blir möjligt för beslutande myndigheter att använda sig av 10-steg i intervallet 30 till 120 kilometer i timmen.

Trafikverket informerade 2010 om varför nya hastighetsgränser införs:

 • Dagens system kom till 1971.
 • ”Lappverk” av olika hastighetsbeslut sedan dess.
 • Gränserna har inte baserats på människans förmåga att tåla krockvåld. Nya transportpolitiska delmål har tillkommit.
 • 20-stegen är för stora ur såväl trafiksäkerhets- som miljösynpunkt.
 • Vägtransportsystemet kan nyttjas effektivare med hänsyn till alla transportpolitiska delmål.
 • Acceptansen för hastighetsgränserna bör kunna ökas.
 • Nya vägtyper har tillkommit.

Trafikverket införde jämna steg (40, 60, 80, 100, 120) i hastighetsgränserna 2008 trots att de ansåg att 20-stegen är för stora. På Trafikverket tycks den ena handen inte veta vad den andra gör.

Trafikverket satte gränsen till 80 kilometer för vägar utan mittseparering med fler fordon än 2000 fordon. Varför Trafikverket valt 2000 fordon (av vilket fordonsslag som helst) har inte redovisats.

Målbild 2025 för hastighetsgränser på landsbygd enligt Trafikverket 2010:

 • År 2025 har tillgängligheten förbättrats främst på viktiga vägar. Näringslivsvägar har vanligtvis 80 km/tim och arbetspendlingsvägar 100 km/tim. Inriktningen är att i första hand höja lägre hastigheter än att ytterligare öka redan höga hastigheter.

Med den underhållsstandard på belagd väg som Trafikverket 2011 angav som målstandard 2021 kommer åtgärdsintervallen att förlängas med >3 år för vägar där hastighetsgränserna sänkts med 10 kilometer. Det blev fallet för väg 850 Falun – Svärdsjö. Det innebär också fler olyckor (>10% fler), högre transportkostnader och ökande utsläpp.

Var nedveten om symbolerna för landsbygden och tänk hela vägen säger Po Tidholm, landsbygdens försvarare. Po Tidholm påpekar att ett vägunderhåll som inte är inkluderande inte är värdigt.

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth ska de extra 100 miljarderna i nationella planen 2018 – 2029 användas där de gör störst miljönytta och där de gör störst konkurrensnytta. Det återstår att se hur mycket som kan spilla över till typiska pendlingsvägar och för de areella näringarna viktiga vägarna på landsbygden med tanke på hur lite som satsats på bärighet och tjälsäkring under perioden 2015 – 2018.

 

Satsning på Bärighet och tjälsäkring på de statliga vägarna 2010 – 2018

Anm. Vid Landsbygdsriksdagen i Sandviken 2014 lovade Löfven 3,1 miljarder 2015 om de vann valet. De vann valet och då sänktes löftet med 42%. 2016 sänktes anslaget med 58 % i förhållandet till löftet.

Den viktiga frågan är om det är samhällsekonomiskt lönsamt att generellt sänka hastigheten från 90 till 80 km/tim och generellt från 70 km/tim till 60 km/tim.

Skillnaden i tidskostnad efter generell sänkning av hastigheten från 90 till 80 km/tim och från 70 till 60 km/tim per år blir 14,6 miljoner kronor för hela sträckan Falun – Svärdsjö, landsbygdsdelen.

Skillnaden i värdering av dödade förare och passagerare mellan Svärdsö – Falun kan beräknas till 1,4 mkr/år och för svårt skadade förare och passagerare kan beräknas till 2,1 mkr/år. Totalt 3,5 mkr/år.

Väg 850 Falun – Svärdsjö är en typisk arbetspendlingsväg med 2800 – 4400 fordon där inriktningen bör vara 100 km/tim enligt Trafikverket.

Av det som hittills publicerats om ”Nationell plan för transportsystemet 2018–2029” finns det inget som talar för att ”Målbild 2025” kommer att uppfyllas.

Po Tidholm, landsbygdens försvarare säger:

 • Var medveten om vad myndigheterna jobbar med:
  • Man jobbar med sänkt hastighet

För att landsbygden inte fortsatt skall missgynnas bör politikerna införa 10-steg i intervallet 30 till 120 kilometer i timmen snarast och att 50, 70 och 90 kilometer åter kan användas på landsbygdsvägarna.

Text och beräkningar
Rune Fredriksson

Svärdsjö - Trafikverket fortsätter upprustningen av Svärdsjövägarna sommaren 2018

2018-06-01 kl 14:50

Underhåll och upprustning av väginfrastrukturen är en förutsättning för att landsbygdens företag och dess människor ska kunna överleva och utvecklas. Ett vägunderhåll som inte är inkluderande är inte värdigt enligt Po Tidholm, landsbygdens försvarare.

Det är viktigt med vägar utan tjälskott och det är viktigt med vägar som inte fryser upp ojämnt under vintern. Det sänker hastigheten, ökar drivmedelsförbrukningen och kostnaderna för fordonsunderhållet.

Jämna och bäriga vägar sänker kostnaderna för företag, enskilda och samhället och minskar olyckor och buller. Mindre utsläpp av avgaser och lägre energiförbrukning och mindre vibrationer i fordon och i fastigheter längs vägen påverkar också hälsa och utmattning positivt.

Enligt Trafikverkets måldirektör Sven Hunhammar är buller ett underskattat folkhälsoproblem som orsakar sömnsvårighet, stroke och hjärtproblem och ger 500 för tidigt döda varje år. Ojämna vägars betydelse för människors hälsa är underskattad.

Lumshedsvägen (Väg W880 och X537) kommer att upprustas från Svärdsjö till Stocksbo under vecka 20 – 34.

Grusförstärkning och ny beläggning

Ny beläggning vid länsgränsen W/X

Väg 881 Borgärdet – Hillersboda är en annan av Svärdsjövägarna som kommer att upprustas vecka 20 – 30.

I Borgärdet vid veteranbilmuseét

Hillersboda med Svärdsjöbacken i bakgrunden

Svärdsjö - Trafikverket byter kantbalkar och isolering på bron över Säckan

2018-05-22 kl 09:03

Trafikverkets entreprenör Skanska byter kantbalkar och isolering på bron över Säckan på väg 850 Falun – Svärdsjö.

Klart oktober 2018.

Information om broreparation mot Svärdsjö

Bron över sundet vid Säckan

Övergång vägbank/bro efter bortbilning av kantbalk och betong på brofarbanan.

Svartnäs - Freddy Velas and The Silvertones

2018-04-19 kl 08:42

 

från Italien kommer till Milrocken 24 Juli 2018!

Svartnäs - Swish

2018-04-19 kl 08:16

Nu kan du betala med Swish

123 540 02 13

Svärdsjö - Nu kan ni tanka på Svärdsjömacken igen

2018-04-04 kl 13:52

Nu fungerar kortläsaren vid Svärdsjömacken, så nu kan ni tanka.

Svärdsjö - Nu kan ni tanka på Svärdsjömacken igen

2018-04-04 kl 13:52

Nu fungerar kortläsaren vid Svärdsjömacken, så nu kan ni tanka.

Svärdsjö - Fel på kortläsaren vid Svärdsjömacken

2018-04-02 kl 10:11

Det är ett tekniskt eller elektroniskt fel på kortläsaren. Supportern (din-x) i Helsingborg har inte kunnat lösa det under helgen. Men dom ska se till så att det kommer en serviceman så fort det går. Typiskt nog så inträffade felet efter det att alla serviceinrättningar stängt inför långhelgen. I värsta fall kanske man måste fixa en ny kortläsare. Men det vet man först när någon servicekille varit här skriver Leif Källman idag (2 april).

Svärdsjö - Trafikverket har inlett en åtgärdsvalsstudie genom Svärdsjö

2018-03-17 kl 12:25

Falu kommun och Svärdsjö intresseförening har till Trafikverket och Region Dalarna lyft behovet av en översyn av väg 850 genom Svärdsjö utifrån de brister och behov som har identifierats i tillgängligheten och trafiksäkerheten. Trafikverket genomför nu en åtgärdsvalsstudie att öka tillgängligheten och trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter längs den aktuella sträckan mellan korsningarna väg 850/väg 881 (Boda) och väg 850/väg 888 (Höganäs/Trollnäs).

Torsdagen den 8 mars 2018 hölls en workshop på Hedenborg, med representanter för Trafikverket, Region Dalarna, Falu kommun, Borgärdets vägförening, Svärdsjö intresseförening och konsulten Sweco. Syftet med workshopen var att komplettera den bild som Trafikverket har av nulägesförutsättningarna längs sträckan vad gäller brister och behov, målpunkter och rörelsemönster liksom att samla in förslag till möjliga åtgärder som kan lösa de identifierade bristerna och behoven längs sträckan.

Vid workshopen kompletterades  den aktuella sträckan med två ytterligare sträckor med brister och behov, nämligen längs väg 876 från korsningen väg 850/876 till infarten till ridhuset i Sveden och längs väg 880 från korsningen väg 850/väg 880 förbi infarterna till Svärdsjö vårdcentral och Gruvbacken. Vid workshopen rådde samsyn om att de oskyddade trafikanterna bör hållas avskilda från de skyddade trafikanterna längs den aktuella sträckan.

Studien kommer att publiceras före midsommar 2018.

Svärdsjö - Trafikverket har inlett en åtgärdsvalsstudie genom Svärdsjö

2018-03-17 kl 12:25

Falu kommun och Svärdsjö intresseförening har till Trafikverket och Region Dalarna lyft behovet av en översyn av väg 850 genom Svärdsjö utifrån de brister och behov som har identifierats i tillgängligheten och trafiksäkerheten. Trafikverket genomför nu en åtgärdsvalsstudie att öka tillgängligheten och trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter längs den aktuella sträckan mellan korsningarna väg 850/väg 881 (Boda) och väg 850/väg 888 (Höganäs/Trollnäs).

Torsdagen den 8 mars 2018 hölls en workshop på Hedenborg, med representanter för Trafikverket, Region Dalarna, Falu kommun, Borgärdets vägförening, Svärdsjö intresseförening och konsulten Sweco. Syftet med workshopen var att komplettera den bild som Trafikverket har av nulägesförutsättningarna längs sträckan vad gäller brister och behov, målpunkter och rörelsemönster liksom att samla in förslag till möjliga åtgärder som kan lösa de identifierade bristerna och behoven längs sträckan.

Vid workshopen kompletterades  den aktuella sträckan med två ytterligare sträckor med brister och behov, nämligen längs väg 876 från korsningen väg 850/876 till infarten till ridhuset i Sveden och längs väg 880 från korsningen väg 850/väg 880 förbi infarterna till Svärdsjö vårdcentral och Gruvbacken. Vid workshopen rådde samsyn om att de oskyddade trafikanterna bör hållas avskilda från de skyddade trafikanterna längs den aktuella sträckan.

Studien kommer att publiceras före midsommar 2018.

Svärdsjöbygden Linghed Lumsheden Svartnäs Svärdsjö Toftbyn Vintjärn
Meny